Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ – ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΜΕ….?





Έτυχε αυτές τις ημέρες να πέσει στα χέρια μου η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Αρ φύλλου 468 / 24 Μαρτίου 2011,  όπου το θέμα της είναι «Καθορισμός προωθούμενων ειδών, ποικιλιών δενδροκηπευτικών καλλιεργειών και λοιπών δραστηριοτήτων».

Ανάμεσα στις προωθούμενες ποικιλίες ροδακινιάς και νεκταρινιάς , υπάρχουν ποικιλίες 30 ετών (Spring Belle, Venus, Caltesii 2000, και Caltesii 2010, Maria Bianca), 50 ετών(St. Red Gold, Suncrest, Fayette )  αλλά και 60 ετών(Red Haven).
Το ίδιο ισχύει και στις προωθούμενες ποικιλίες κερασιάς (B Burlat, Τραγανά Εδέσσης,B. St. Hardy Giant, Μπακιρτσέικα).
Στις προωθούμενες δε ποικιλίες μηλιάς, η ποικιλίαPink Ladyείναι μια εξ αυτών, την ίδια στιγμή που η συγκεκριμένη ποικιλία απαγορεύεται να κυκλοφορεί στην Ελλάδα.
Υπάρχουν νέες «πατενταρισμένες» ποικιλίες στην Ελλάδα, τις οποίες για να τις αποκτήσει κάποιος θα πρέπει να πληρώσει και τα απαραίτητα “δικαιώματα-royalties”. Παρ’ όλα αυτά όμως αυτές οι νέες ποικιλίες δεν βρίσκονται ανάμεσα στις προωθούμενες γιατί δεν υπάρχουν στον Εθνικό μας Κατάλογο.
Τέτοιες νέες ποικιλίες νεκταρινιάς είναι: Early top®, Early Bomba®, Big Haven®, Alitop®, Firetop®, Max®, Max 10®, Late Fair® κ.α
Τέτοιες νέες ποικιλίες ροδακινιάς είναι: Royal Majestic®, Royal Time®, Royal Lee®, Royal Summer®, Royal Pride®, Royal Jim®, Bolero®, Red Fall® κ.α
Στις κερασιές : Sweet Early®, Early Star®, Grace Star®, Black Star®, Blaze Star®, Big Star®, Lala Star®, Sweet Heart®, Regina, Kordia κ.α
Στις βερικοκιές: Bora®, Primaya®, Primaris®, Faralia®, Farbaly®, Farhial®, Fardao κ.α
Στις μηλιές: Forlady®, Gold Chief®, Fuji Fujiko®, Gala Buckeye®, Modi® κ.α
Οι παραπάνω ποικιλίες είναι μόνο ένα δείγμα ποικιλιών που παράγονται και διακινούνται στην Ελλάδα νόμιμα άλλα δεν συγκαταλέγονται στις προωθούμενες ποικιλίες. Αντίθετα βλέπουμε να υπάρχει μεταξύ των προωθούμενων ποικιλιών ποικιλία που απαγορεύεται να παράγεται και να διακινείται στην Χώρα μας (Pink Lady®)
Πρέπει κάποια στιγμή οι αρμόδιοι να αποφασίσουν να ανανεώσουν αυτόν τον περιβόητο Εθνικό μας Κατάλογο και φυσικά μαζί με αυτόν και την απόφαση με τις προωθούμενες ποικιλίες. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα αναπτυχθεί η δενδροκομία στην Χώρα μας. Δεν γίνεται να μιλάμε για νέες τεχνικές φύτευσης(Πυκνές φυτεύσεις), για αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών φρούτων και να στηριζόμαστε σε ποικιλίες που έχουν συμπληρώσει 30, 40 και 50 χρόνια ζωής. Ας ελπίσουμε ότι το παρών κείμενο θα ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στην εξέλιξη και ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας. Και να χρησιμοποιήσουμε την ανάπτυξη και εξέλιξη αυτή, γιατί όχι, ως μοχλό για να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση….
                    

                            



Άρης Κωνσταντινίδης
Γεωπόνος ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου